Osencen logotip sole

Osencen napis sole

Mestna občina Kranj
Ministrstvo za šolstvo, znanost in šport
Zavod RS za šolstvo

datum:
čas:


Strani zapleta Ales

Pišite nam | Podatki o šoli in telefoni | Projekti | V živo | Raglje | Časopisi | Arhiv slik | Slike razredov

O ŠOLI
O šoli pišejo
O pesniku
Prešeren.NET
Podružnica Kokrica
Vrtec Kokrica
ORGANIZACIJA
Vodstvo šole
Šolska svetovalna služba
Predmetna stopnja
Razredna stopnja
Podružnica
Vrtec
Tehnični delavci
Šolski okoliš
Svet šole
Svet staršev
Šolska skupnost
Šolski sklad
Učbeniški sklad
Govorilne ure
Razpored ur
Načrt matične šole
Načrt šole Kokrice
Šolski red
Prava o uporabi igrišča
Odlok o ustanovitvi
Status učenca
Prometno varnostni načrt
Pravilniki in zakoni
DEJAVNOSTI
Interesne dejavnosti
Fakultativni pouk
Kulturni dnevi
Športni dnevi
Naravoslovni dnevi
Bralna značka
Šolski časopisi
Zavarovanje Odškodnine
Varovanje
Varstvo otrok
Urniki služb
Zobna ambulanta
Prehrana
ŠOLE V NARAVI IN TABORI
1. razred - Poljanska dolina, kmetija Ljubica
2. razred - Črmošnjice, Dom Lipa
3. razred - Strunjan, Maksimiljan
4. razred - Bohinj, smučanje
5. razred - Piran, penzion Maksimilijan
6. razred - Marindol, Dom tabornikov
7. razred - Murska Sobota, Dijaški dom
ZANIMIVO
IntROnet
Projekt Vino
Prešernove šole
Jama Okroglo
Računalništvo
Slike razredov
Arhiv slik
Arhiv spletnih strani
P R O J E K T I
Pavilnik o prilagajanju solske obveznosti
PRAVILNIK O PRILAGAJANJU ŠOLSKIH OBVEZNOSTI

NAMEN

    1.člen

    Izobraževanje ter športna, glasbena in druge oblike dejavnosti učencev se med seboj pomembno dopolnjujejo in bogatijo. To je povsem jasno izraženo tudi v splošnih ciljih, ki jih vsebujejo predpisi s področja vzgoje in izobraževanja. Posebej sta poudarjeni skrb in odgovornost šole za zdrav in celovit osebnostni razvoj mladine.

    V šolah to odgovornost in naloge uresničujemo v sodelovanju z različnimi dejavniki v okolju ( kultura in športna društva, krajevne skupnosti, delovne organizacije) in s starši.

    Mnogi učenci poleg redne šolske obveznosti sodelujejo tudi športnih društvih, glasbeni šoli, se intenzivno vključujejo v delo najrazličnejših krožkov in uspešno tekmujejo v znanju na naravoslovnem in družboslovnem področju.

    Na naši šoli želimo omogočiti tem učencem lažje usklajevanje njihove šolske obveznosti s njihovimi prizadevanji izven šole.

    Pravilnik o prilagajanju šolskih obveznosti ponuja učencem določene ugodnosti. Poleg ugodnosti pa so opredeljene tudi obveznosti, ki jih mora učenec izpolnjevati, da lahko posebni status pridobi in ga seveda obdrži.

    Pravilnik temelji na Pravilniku o prilagajanju šolskih obveznosti, ki je izšel v Uradnem listu RS, št.89/98 in je posebej prilagojen za učence OŠ Franceta Prešerna v Kranju.

POGOJI ZA PRIDOBITEV STATUSA

2. člen

  • Status učenca, ki se vzporedno izobražuje, si lahko pridobi učenec, ki se hkrati vzporedno izobražuje v glasbenih, baletnih ali drugih šolah, ki izvajajo javnoveljavne programe oziroma po več izobraževalnih programih.
  • Status učenca perspektivnega športnika si lahko pridobi učenec, ki je registriran pri nacionalni panožni športni zvezi in tekmuje v uradnih tekmovanjih nacionalnih panožnih športnih zvez.
  • Status učenca tekmovalca, si lahko pridobi učenec, ki se pripravlja na državna ali mednarodna tekmovanja iz znanja, če ga državno strokovno društvo, združenje ali drugi pristojni organ, ki organizira ali vodi priprave, na ta tekmovanja uvrsti.
  • Status učenca raziskovalca, si lahko pridobi učenec, ki pripravlja raziskovalno nalogo ali projekt ali s svojim delom in znanjem pomaga pri razvoju dejavnostih na šoli.
  • Status učenca vrhunskega športnika, si lahko pridobi učenec, ki ima naziv vrhunskega športnika v skladu z zakonom o športu.

3. člen

Statuse iz prejšnjega člena tega pravilnika dodeli šola, če so izpolnjeni pogoji o postopku, določenem s tem pravilnikom.

O dodelitvi statusa določi ravnatelj s sklepom. Pred dodelitvijo si pridobi mnenje oddelčnega učiteljskega zbora oziroma razrednega učitelja.

POSOPEK DODELITVE STATUSA IN TRAJANJE

4. člen

Pridobitev statusov iz 2. člena tega pravilnika pisno predlagajo starši ali zakoniti zastopnik ( v nadaljevanju: starši) učenca.

K predlogu za pridobitev statusa je treba priložiti:

  • za status učenca, ki se vzporedno izobražuje, potrdilo o vpisu v drugo šolo oziroma drug izobraževalni program;
  • za status učenca perspektivnega športnika potrdilo, da je registriran pri nacionalni panožni športni zvezi in da tekmuje v uradnem tekmovanju te športne zveze;
  • za status učenca tekmovalca potrdilo državnega strokovnega društva, združenja ali drugega pristojnega organa, ki organizira ali vodi priprave na tekmovanja iz znanja, da se dijak pripravlja in sodeluje v uradnem tekmovanju;
  • za status učenca raziskovalca potrdilo da je prijavljen k raziskovalni nalogi ali projektu, ali potrdilo učitelja pri katerem s svojim delom in znanjem pomaga pri razvoju dejavnostih na šoli;
  • za status učenca vrhunskega športnika listino o dodelitvi naziva vrhunski športnik.

Status se učencu dodeli praviloma prvi mesec v šolskem letu.

Predlog, skupaj z dokazili o izpolnjevanju pogojev, je treba predložiti najkasneje do 15. septembra.

Izjemoma se lahko učencu dodeli status tudi med šolskim letom, če izpolnjuje predpisane pogoje.

5. člen

Šola dodeli status učencu najmanj za eno šolsko leto, iz utemeljenih razlogov pa lahko le za določen čas v šolskem letu.

PRILAGAJANJE OBVEZNOSTI

6. člen

S sklepom o podelitvi statusa oziroma dogovorom o prilagajanju šolskih obveznosti se določijo medsebojne pravice in obveznosti, povezane s statusom, v skladu s pravilnikom in drugimi predpisi.

Prilagodijo se zlasti:

  • obdobja obvezne navzočnosti pri pouku;
  • obveznosti učenca pri pouku in drugih delih izobraževanja;
  • načini in roki za ocenjevanje znanja oziroma izpolnjevanje drugih obveznosti;
  • druge medsebojne obveznosti.

Učencu se šolske obveznosti praviloma prilagajajo tako, da jih opravi v posameznem ocenjevalnem obdobju.

7. člen

Dogovor o prilagajanju šolskih obveznosti se sklene v osmih dneh po pridobitvi statusa in začne veljati, ko ga podpišejo učenec, vsaj eden od staršev učenca in ravnatelj.

PRENEHANJE IN MIROVANJE STATUSA

8. člen

Učencu lahko preneha status:

  • na njegovo izrecno željo ali zahtevo oziroma zahtevo staršev
  • če mu je dodeljen za določen čas;
  • če mu preneha status učenca šole, v kateri se vzporedno izobražuje;
  • če mu preneha status perspektivnega oziroma vrhunskega športnika po zakonu o športu;
  • če se preneha ukvarjati z dejavnostjo, zaradi katere mu je dodeljen, in
  • če se mu odvzame.

9. člen

Če učenec po svoji krivdi ne izpolnjuje dogovorjenih obveznosti in to povzroči negativni učni uspeh ali ima druge negativne posledice, mu šola lahko status odvzame.

Status se učencu odvzame, če učenec neupravičeno zavrne sodelovanje pri zastopanju šole na tekmovanju nad nivojem šole ali zaradi zlorabe opravičil o odsotnosti ali izrabljanja ugodnosti statusa na neupravičen način.

Mnenje o dejstvih in okoliščinah, povezanih z neizpolnjevanjem obveznosti da razredni učitelj oziroma oddelčni učiteljski zbor.

10. člen

Šola lahko določi, da učencu status miruje, če tako sam želi ali to predlagajo njegovi starši oziroma drugi podpisniki dogovora.

Med mirovanjem statusa učenec ne more uveljavljati pravic, ki so mu bile z njim dodeljene.

O mirovanju statusa določi ravnatelj v osmih dneh po prejemu utemeljenega pisnega predloga.

VARSTVO PRAVIC

    11. člen

    Sklep o dodelitvi statusa oziroma dogovor o prilagajanju šolskih obveznosti je enako obvezujoč za vse, na katere se nanaša oziroma so ga podpisali.

    12. člen

    Učenec lahko ob pridobivanju ali prenehanju statusa, med mirovanjem oziroma v zvezi z uveljavljanjem pravic in obveznosti iz statuta zahteva, da se odločitve preverijo, ali jim ugovarja, če meni, da so v nasprotju z določbami tega pravilnika, sklepa, sklenjenega dogovora ali drugega akta oziroma predpisa.

    Uvedbo postopka na šoli lahko zahtevajo starši učenca s pritožbo, vložijo jo v osmih dneh po prejeti pisni odločitvi oziroma v tridesetih dneh po nastanku razlogov za varstvo pravic, kadar o tem ni izdan predpisani akt.

    13. člen

    O pritožbi zaradi neupoštevanja dogovorjenih pravic oziroma obveznosti, ki izhajajo iz statusa, odloča ravnatelj.

    O pritožbi zoper odločitev ravnatelja glede statusa po tem pravilniku oziroma glede neupoštevanja dogovorjenih pravic in obveznosti določa svet šole. Odločitev sveta šole je dokončna.

PEDAGOŠKO DELO

    14. člen

    Člani učiteljskega zbora so pri svojem delu dolžni spoštovati določila tega pravilnika.

    Razrednik v šolski redovalnici pod rubriko OPOMBE zapiše status učencu, ki mu je bil podeljen. Ob prenehanju statusa razrednik opombo prečrta, oziroma začasnem odvzetju vpiše čas, ko status še velja.

    Razrednik v dnevniku šolskega dela posebej vpiše sklep ravnatelja o dodelitvi statusa posameznemu učencu.

    SPREJEM PRAVILNIKA

15. člen

Pravilnik sprejema s sklepom ravnatelj šole. Pred sprejemom pravilnika ravnatelj pridobi mnenje sveta staršev. Spremembe in dopolnitve pravilnika se uveljavljajo po enakem postopku kot njegovo sprejemanje.

Pravilnik stopi v veljavo s 1. septembrom 1999

 

Aleš Žitnik

Ravnatelj

 

OBRAZEC

DOGOVOR O PRILAGAJANJU ŠOLSKIH OBVEZNOSTI

 

 

Učencu-ki ___________________ je bil dodeljen status ________________________.

A. S statusom pridobi učenec naslednje ugodnosti:

  • izbere čas ustnega preverjanja v terminu, ki omogoča osvajanje učnega gradiva, oziroma se sam dogovori z učiteljem, kdaj želi ustno odgovarjati na vprašanja o obravnavani učni snovi. Oceno mora dobiti učenec do 10 dni pred konferenco. Po tem času ga učitelj lahko vpraša nenapovedano kadarkoli.
  • Pisno preverjanje s področja slovenskega jezika, matematike, tujega jezika lahko opravi individualno pri rednem pouku, dopolnilnem pouku ali urah posvetovanja., če je na dan pisnega preverjanja opravičeno odsoten ali je imel prejšnji dan tekmovanje in je obremenitev trajala več kot tri ure ali se je začela po 18. uri.
  • Če ni predpisane obvezne oblike preverjanja, sam izbere tisto obliko, ki je zanj ugodnejša ( pisno, ustno, seminarska naloga, izdelek),
  • Možnost dodatnega posvetovanja z učiteljem,
  • Možnost opravljanja razrednega izpita po posameznih predmetih,

V vsakem ocenjevalnem obdobju mora učenec pridobiti vsaj eno oceno, oziroma dve, kjer je s predmetnikom predvidena pisna ocena.

Učenec je lahko v posameznem ocenjevalnem obdobju tudi neocenjen, če je bil zaradi obremenitve odsoten več kot 60% časa predvidenega za vzgojno-izobraževalno delo po predmetniku za posamezen predmet.

V tem primeru pridobi učenec ocene v naslednjem ocenjevalnem obdobju in sicer najmanj eno za obdobje, ko ni bil ocenjen in eno za tekoče obdobje.

Na pisno prošnjo staršev lahko učenec ob zaključku rednega vzgojno-izobraževalnega dela opravlja izpit iz predmetov, ki se ocenjujejo z numerično oceno, če zaradi obremenitev v celem letu ni bil ocenjen, oziroma je bilo tako ocenjevanje časovno nemogoče.

B. Prisotnost pri vzgojno-izobraževalnem delu

Učenec s statusom lahko:

  • izostaja od rednega vzgojno-izobraževalnega dela do dve pedagoški uri dnevno zaradi treninga, če ta poteka istočasno kot redno vzgojno-izobraževalno delo, oziroma ves šolski dan v primeru načrtovanih priprav za obdobje največ dvajset šolskih dni zapored.
  • Izostaja od rednega vzgojno-izobraževalnega dela do dve pedagoški uri dnevno, če ima tekme ali trening pred 14. uro.
  • Izostati sme prvo šolsko uro naslednjega šolskega dne, če se je obveznost predhodnega dne končala po 21. uri.

C. Obveznosti

Status prinaša tudi določene obveznosti.

Učenčeve obveznosti:

  • vestno opravljanje svojih šolskih obveznosti,
  • vse izostanke od pouka mora vnaprej napovedati, izostanek pa nato opravičijo starši,
  • v primeru odsotnosti ali povečanega obsega tekmovanj, ki učencu ne dovoljujejo redne priprave na pouk, se mora z učitelji dogovoriti za ustno spraševanje ali pisno preverjanje znanja,
  • redno obveščanje staršev o svojem uspehu v šoli,
  • v primeru slabšega znanja pri določenem predmetu učitelj učencu predlaga obiskovanje dopolnilnega pouka. Tega se mora učenec redno udeleževati, če je le prisoten v šoli.

Obveznosti staršev:

  • redno spremljanje uspeha in vedenja svojega otroka,
  • redno obiskovanje govorilnih ur pri razredniku, posameznih učiteljih, svetovalni službi,
  • v primeru slabših ocen se naj dogovorijo z učiteljem o načinu popravljanja in izboljšanje le teh,
  • dogovor z učiteljem o dodatnih urah poučevanja učenca( prispevek staršev),
  • redno opravičevanje izostankov.

Obveznosti učiteljev:

  • v primeru večjega števila treningov ali tekmovanj se dogovorijo z učencem o času opravljanja pisnega in ustnega preverjanja znanja,
  • v primeru slabšega znanja učenca vključijo v dopolnilni pouk,
  • v primeru, da ne more obiskovati dopolnilnega pouka oziroma potrebuje dodatno razlago, lahko učitelj učencu nudi priložnost posvetovanja izven svojega rednega delovnega časa, po dogovoru in plačilu s strani staršev
  • v primeru napovedane daljše odsotnosti učenca učitelj učencu opredeli učno snov v učbeniku, ki jo bo v času odsotnosti učenca obravnaval,
  • usmerjajo učenca k nadaljevanju dela ter ga navajajo na samostojno delo doma,
  • skupaj z učencem pripravijo individualni načrt dela in preverjanje znanja, v kolikor je to potrebno,
  • o napredku in delu učitelji vodijo dokumentacijo.

Dogovor velja, ko ga podpišejo vse tri dogovorjene stranke.

Datum:______________

 

Podpis učenca:

Podpis staršev:

Ravnatelj

Aleš Žitnik

 

 

 

Noga
Vreme - - Pretvornik denarnih enot
ro.gif (1080 bytes)arnes.gif (283 bytes)
Desni meni
JEDILNIK
URNIKI
URNIKI od 13. - 23.04.
NADOMEŠČANJA
Ponedeljek
Torek
Sreda
Četrtek
Petek
DOGODKI   V SLIKI

>Podelitev izkazov in proslava Dneva državnosti
>Nastop "pručkov"
>Srečanje v Črenšovcih
>Naravoslovni dan Mlaka
>Picnic v vrtcu
>Valeta
>Športni dan v Zaki
>ŠVN Črmošnjice Kokrica
>ŠVN Strunjan
>Vodna olimpiada
>DP iz prometa
>TVZ & NHP smo postregli..
>Kokričani na kmetiji
>Kokričani na Jezerkem
>Koncert PZ
>Travnik
>Tabor Jezersko
>Tabor kmetija
>Promet
>Unicef
>Podonavski umetniki
>Prehrana
>EUromanija
>Po poteh spominov..
>Revija_pevskih_zborov
>Papir Kokrica
>Pred Veliko nočjo
>EUromanija
>Posadili smo bor
>Dih pomladi
>Pevski zbor v Adergasu
>Vaterpolo
>Odpiramo vrata devetletki
>Otvoritev nadzidka
>Zimski športni dan
>Zimska "papirna akcija"
>Potapljanje
>Obdelava lesa
>Veveriček posebne sorte
>Šport za sprostitev, hokej
>MDM projekt
>Likovna razstava "Moja šola"
>Proslava kulturnega dne, Kokrica
>Zimska šola v naravi
>Zimski športni dan, RS
>Zimski športni dan, PS
>Izlet v Čatež
>Pevski zbori
>Folklorni nastopi
>Dobrodelni koncert Kokrica
>Drsanje pred Občino
>Tekmovanje v odbojki
>Zabava sedmošolcev 9-letke
>Dedek Mraz na Kokrici
>Novoletni program
>Gospodinjstvo
>Naravoslovni dan, VINO
>Namizni tenis
>Prireditve ob 30 letnici Kokrice
>Akcija zbiranja papirja
>Taekwondo
>Joy Of Europe
>Vrtec jeseni
>Tabor v Piranu
>Tabor v Murski Soboti
>Izlet na Zvoh
>Ekskurzija Posočje
>Ekskurzija Štajerska
>Predstavitev plesa
>"Pručki" devetletke
>Tabor v Marindolu
>Sprejem prvošolčkov

PREDMETNA PODROČJA
>1. razred devetletke
>1. razred
>2. razred
>3. razred
>4. razred

>Izbirni predmeti
>Slovenski jezik
>Angleški jezik
>Likovna vzgoja
>Glasbena vzgoja
>Spoznavanje družbe
>DMV
Zemljepis
Zgodovina
Spoznavanje narave
>Biologija
Kemija

>Fizika
>Matematika
>Tehnična vzgoja
>Gospodinjstvo
>Športna vzgoja
>Računalništvo

Katalog učbenikov v uporabi na slovenskih šolah