Osnovna šola Franceta Prešerna Kranj obvešča, da bo vpis otrok v 1. razred osnovne šole za šolsko leto 2008/09 potekal od

 

torka, 12. februarja 2008,

do četrtka, 14. februarja 2008 med 8. in 17. uro.

 

Na sedežu Osnovne šole Franceta Prešerna v Kranju bomo vpisovali otroke, rojene v letu 2002 tako za matično kot podružnično šolo Kokrica. Vpis je v pisarni šolskega psihologa v vmesni etaži uprave.

 

Starši naj pridejo sami, ker jih bomo na razgovore klicali posebej o čemer se boste dogovorili na vpisu. Vse informacije dobite na telefonski številki 04 20 10 348 g Alfonz Potočnik.

 

Pravna podlaga vpisa otrok, rojenih v letu 2002, v 1. razred osnovne šole, je 45. člen Zakona o osnovi šoli, ki določa:

Starši morajo v 1. razred osnovne šole vpisati otroke, ki bodo v koledarskem letu, v katerem bodo začeli obiskovati šolo, dopolnili starost 6 let. Otroku se lahko pričetek šolanja na predlog staršev, zdravstvene službe ali komisije za usmerjanje odloži za eno leto, če se ugotovi, da otrok ni pripravljen za vstop v šolo.

 

V katero šolo šolo starši vpišejo otroka, določa 48. člen istega zakona:

Starši imajo pravico vpisati otroka v javno osnovno šolo ali v zasebno osnovno šolo s koncesijo v šolskem okolišu, v katerem otrok stalno oziroma začasno prebiva, javna osnovna šola oziroma zasebna osnovna šola s koncesijo v tem okolišu, pa je dolžna na željo staršev otroka vpisati.

 

Če starši želijo vpisati otroka v šolo izven svojega šolskega okoliša, 6. člen Uredbe o merilih za oblikovanje javne mreže osnovnih šol..., določa:

Starši lahko vpišejo otroka v prvi razred v šolo zunaj šolskega okoliša, v katerem prebivajo, če ta šola s tem soglaša. Vpis v šolo zunaj šolskega okoliša, v katerem otrok prebiva, se izvede tako, da starši vpišejo otroka v šolo v svojem šolskem okolišu, najkasneje v štirinajstih dneh po izteku roka za vpis pa vložijo pri šoli, v katero želijo vpisati otroka, vlogo za prepis.