23.01.04 Nastopi folklornih skupin v telovadnici šole.

Klikni za povečavo sliko, ki jo želiš videti
foto: Jurij Marussig
Prihod gostov
Klikni za povecavo Klikni za povecavo Klikni za povecavo Klikni za povecavo Klikni za povecavo Klikni za povecavo Klikni za povecavo Klikni za povecavo Klikni za povecavo Klikni za povecavo Klikni za povecavo Klikni za povecavo Klikni za povecavo Klikni za povecavo Klikni za povecavo Klikni za povecavo Klikni za povecavo Klikni za povecavo Klikni za povecavo Klikni za povecavo Klikni za povecavo Klikni za povecavo Klikni za povecavo Klikni za povecavo Klikni za povecavo Klikni za povecavo Klikni za povecavo Klikni za povecavo Klikni za povecavo Klikni za povecavo Klikni za povecavo Klikni za povecavo Klikni za povecavo
Odhod gostov
Klikni za povecavo Klikni za povecavo Klikni za povecavo Klikni za povecavo

V petek, 23. 1. 2004, smo na OŠ Franceta Prešerna Kranj gostili mlade folklorne skupine iz Srbije in Črne gore, plesalce KUD Sveti Sava iz Kranja in plesalce podružnične šole Kokrica ter matične šole. Spoznali smo nekaj plesov, ki jih negujejo skupine.

Srbsko kulturno-prosvetno društvo, ustanovljeno 1990, deluje predvsem na področju Kranja in okolice. Društvo ima okrog 400 članov. Med njimi je najbolj aktivna folklorna sekcija pod imenom Sa rukom u ruci - Z roko v roki. V folklorni skupini je 150 članov. Zaplesali so plese iz Šumadije. Spremljal jih je folklorni ansambel društva.

Kulturno-umetniško društvo Lazar Hrebeljanović iz Beograda je bilo osnovano novembra leta 2002. Društvo varuje, neguje in vzdržuje kulturno dediščino iz vseh krajev Srbije. V sekcijah društva je aktivnih okoli 200 članov, ki s plesom, pesmijo in glasbeno-scenskim ustvarjanjem skrbno raziskujejo, oblikujejo in predstavljajo vso lepoto folklorne dediščine, običaje in narodne noše ter vse bogastvo kulturne zakladnice ne samo Srbije, ampak tudi vseh krajev vzhodne Evrope.

Najprej so se nam predstavili mladi plesalci s pastirskimi plesi.

Naša najmlajša folklorna skupina RAŠPLA je sestavljena iz učencev 1. razreda devetletke. Stari so komaj šest let in letos prvič vadijo v folklorni skupini pod vodstvom učiteljice Mojce Jarc. Za nastop so pripravili točko Ob bistrem potočku je mlin.

Folklorna skupina na Kokrici ima že lepo tradicijo. Pred leti jo je vodila učiteljica Malka Tolar, sedaj pa otroci vadijo pod vodstvom Dijane Korošec. Na vajah otroci spoznavajo in igrajo otroške ljudske rajalne igre, plešejo preproste otroške slovenske ljudske plese, pojejo slovenske ljudske pesmi, včasih pa zaplešejo tudi na priljubljene narodno-zabavne melodije. Igre, plese in pesmi predstavljajo na šolskih proslavah in prireditvah krajevne skupnosti. Skupina se je oktobra 2003 udeležila tudi otroškega festivala Radost Evrope v Beogradu.
Predstavili so tri plese: ljudska plesa Kačovit in Ob bistrem potočku je mlin, zaplesali pa so tudi ob skladbi Na Golico.

Še enkrat so prišli na prizorišče plesalci Kulturno-umetniškega društva Sveti Sava iz Kranja. Zaplesali so plese iz zahodne Srbije. Spremljal jih je folklorni ansambel društva.

Za konec pa so nam plesalci kulturno-umetniškega društva Lazar Hrebeljanović odplesali še plese iz Makedonije.

S svojim plesom so navdušili občinstvo, ki je s ploskanjem pokazalo, da si želimo še več takih kulturnih srečanj.