sreda, 25. september, 2002                  pogled        iskanje po arhivu 







prva stran
dogodki dneva
mnenja
svet
šport
kronika
po sloveniji
iz naših krajev
kultura
panorama
gospodarstvo (dpp)









novosti
film
glasba
gledališče
predavanja
razstave
za otroke





delova borza dela
sobotna priloga
trip
šolstvo
znanost (dpp)
infoteh (dpp)





ona
delo in dom
nedelo
polet
vikend



iskanje niza -> tekmovanje
četrtek 25.09.2002
Kranjčani drugi v Evropi 23.09.2002
Prijetnost bivanja v Posočju tudi v Morsejevih znakih 23.09.2002
torek 23.09.2002
Zlato leto zlatolaske 22.09.2002
V Ljubljani so mačehe dobile noge 20.09.2002
petek 19.09.2002
Nenadomestljivi so 17.09.2002
Čas 13.09.2002
"Mobbing" stane nemško gospodarstvo najmanj 12 milijonov evrov 26.08.2002

Prometno tekmovanje mladih

Kranjčani drugi v Evropi

Slovenski predstavniki so na 17. evropskem prometno-izobraževalnem tekmovanju, ki je bilo tokrat v Švici, za eno točko zaostali za zmagovalci

Winterthur – Ena sama točka je ekipo slovenskih šolarjev ločila od prvega mesta na 17. evropskem prometno-izobraževalnem tekmovanju, ki je pretekli konec tedna potekalo v švicarskem mestu Winterthur. Aleksandri Gavrič, Vanji Flis, Siniši Kremenoviću in Enesu Besiću, ki sta jih vodila mentorica Milena Cvelbar in tehnični vodja Miran Mozetič, so se poplačali dolgotrajne priprave in vloženi trud, saj so zelo dobro opravili tako s teoretičnim delom znanja prometnih predpisov kot s preizkusi, ki so zahtevali obvladanje vožnje kolesa.

Petindvajset ekip iz triindvajsetih držav se je v Winterthurju, šestem največjem švicarskem mestu, ki leži blizu Züricha in švicarsko-nemške meje, pomerilo na tekmovanju v znanju o cestni varnosti, ki je že sedemnajstič potekalo pod okriljem mednarodne organizacije AIT (Alliance International de Tourisme). V vsaki reprezentanci so sodelovali otroci, stari od 10 do 12 let, sestavljali pa so jih po dve dekleti in dva fanta.

V državah udeleženkah so tekmovalce izbirali na različne načine, pogosto pa tako, da so prirejali nacionalne natečaje. Pri nas – slovenski šolarji so se tekmovanja udeležili šestič – je sistem tak, da Avto-moto zveza Slovenije (AMZS) vsako leto delegira eno avto-moto društvo, ki sestavi ekipo in organizira njene priprave. Tokrat je izbor potekal v okviru AMD Kranj. "Osem učencev, ki so se najbolje odrezali na občinskem tekmovanju Kaj veš o prometu, smo povabili na priprave za evropsko tekmovanje. Prve tri tedne poletnih počitnic in od 20. avgusta naprej smo tudi po sedem ur na dan vadili na poligonu in se učili prometne predpise. Fantje in dekleta so se tako izurili, da so brez napak reševali teste za vozniške izpite. Od osmih smo na koncu izbrali štiri najboljše," je razložila mentorica prometnega krožka na OŠ Franceta Prešerna Milena Cvelbar.

Aleksandra, Vanja, Siniša in Enes, v enotnih dresih in z zaščitnimi čeladami na glavah, so se morali spopasti s šestimi praktičnimi preizkusi in dvema teoretičnima nalogama. Vsak je posebej zbiral točke in njihov seštevek je določil končno uvrstitev. Tako njim kot drugim udeležencem tekmovanja, katerega namen je popularizirati prometno izobraževanje med mladimi in s tem zmanjšati število otrok, žrtev prometnih nesreč, so precej preglavic delali vprašalniki o različnih situacijah na cesti, ki so jih morali reševati posamezno. Naloge so bile sicer prevedene v vse jezike, a je bilo slišati nekaj negodovanja nad tem, da niso bile vse ravno najbolj razumljive. Povsem brez napak je slovenska ekipa rešila skupinske teoretične teste, skupaj so tudi zelo uspešno našli napake in popravili pokvarjeno kolo.

Na poligonih, kjer je bilo med drugim treba voziti med količki, v ravni črti med čisto skupaj postavljenimi stožci, delati osmico, se izogniti visoki oviri, vijugati z žogico v roki – nekateri preizkusi so zahtevali ogromno veščine – je med člani slovenske ekipe najuspešneje vozil Siniša Kremenović, ki ni dobil niti ene kazenske točke. Pri sleherni nalogi je imel namreč vsak tekmovalec na začetku 20 točk in so mu sodniki odbijali, če je, na primer, premaknil kakšno oviro, se z nogo dotaknil tal, skrenil s poti.

Vse do razglasitve rezultatov tekmovalci niso mogli vedeti, ali so na vrhu ali na začelju lestvice, ker se niso mogli primerjati med seboj. Nekaj občutka so lahko dobili le, če so poškilili na kartone tistih, ki so jim bili najbližje po štartnih številkah. Zato je bilo pričakovanje na koncu toliko bolj napeto.

Šolarji iz Kranja se kljub vloženemu trudu niso nadejali tako visoke uvrstitve in po tem, ko so jim podelili kolajne, niso skrivali navdušenja. Pred njimi so na zmagovalnih stopnicah stali le Švicarji, tretje mesto pa sta si delili ekipi Bosne in Hercegovine ter Latvije.

Barbara Hočevar









novice s področja gospodarstva in znanosti, podatki baz ipis, ibon, plačilni ključi, ...




© 1996 - 2002 Delo. Vse pravice pridržane.                  pogled        iskanje po arhivu