MOHANT
Bohinj! V slovenski zakladnici narvnih lepot, folklore, gastronomije in rokodelstva najdemo za vsakogar nekaj.
V Bohinju mlekarji proizvajajo bogato izbiro mlečnih izdelkov.
Znane so: skuta, domač planšarsk sir, mohnt, domače mleko in še več.
Bohinjski izdelki zelo cenjeni.
Mohant, kot hrana, slaščica in zdravilo.
Mohant je polmehki sir ostrega vonja in pikantnega okusa, narejen iz posnetega kravjega
mleka.
Poleg skute se je iz kislega mleka od starih vrst sira v Bohinju ohranil tudi mohant - polmehek sir.
Mohant je sir belo-rumene barve z značilnim agresivnim okusom in vonjem.
V Bohinju so ga izdelovali še pred poznavanjem tehnologije prešanja sirov,
sirišče je bilo tradicionalno izdelovano iz telečjih želodcev.
Povečini ga uporabljajo le domačini in poznavalci sirov.
Postopek priprave
Mleko v kotlu segrevajo od 32 do 35oC. Dodajo sirišče, ki ga še vedno sami
izdelajo iz telečjih želodcev . Ko je mleko segreto, ga odmaknejo od ognja,
nakar se mleko siri od 20 do 40 minut, nato ga na grobo razrežejo z lesenim nožem
in s trnačem zdrobijo do velikosti pšeničnih zrn. Da je sirjenje popolnejše , maso
vmes lahko dogrevajo, da se sirna masa zgosti in usede na dno kotla. Sirotko delno
odlijejo, maso pa z rokami oblikujejo v kepe in dajo v model, ki ga domačini imemjujejo
štecl, v katerem je prt, ki ga zavijejo čez sirno maso. Potem sirno maso tlačijo z
rokami in tako pospešujejo odtekanje sirotke. Sir mohant v modelu obračajo in solijo.
Obračanje in stisksnje traja dan ali dva, nato dajo hlebčke mohanta za dva do tri dni
sušit v police. Tako sušene hlebčke zložijo po plasteh v lesen škaf. Poln škaf z
mohantom prekrijejo s platnenim prtom in lesenim pokrovom ter močno obtežijo s kamni,
da iz sira iztisnejo še preostalo sirotko. Iz škafa sirotko odlivajo, ko pa se sirotka
preneha izločati, posodo zabijejo s pokrovom in mohant nato zori najmanj štiri do šest
tednov spomladi, ter do tri mesece pozimi. Zorenje poteka pri temperaturi 20 do 25oC.
Med zorenjem postane testo mohanta homogeno, bolj ali manj platično in deluje sveže.
(Vir://sl.wikipedia.org/wiki/Mohant)